Ambitieuze doelen en een aanpak op maat: dat zijn de pijlers van het nieuwe uitvoeringsplan voor huishoudelijk afval. OVAM.link doet het nieuwe plan uit de doeken.

 

De basis voor het nieuwe uitvoeringsplan voor huishoudelijk afval werd gelegd in 2014. Toen stelde de OVAM via sorteeranalyses vast dat het Vlaamse restafval nog veel recycleerbare stromen bevat. “Nu we naar een circulaire economie evolueren, is het nog belangrijker om bruikbare stromen apart in te zamelen”, zegt Luc Goeteyn, afdelingshoofd Afval- en Materialenbeheer bij de OVAM. “10 tot 15 procent minder restafval tegen 2022 moet mogelijk zijn.”

Doelstellingen per gemeentetype

Het nieuwe uitvoeringsplan kiest voor het eerst voor een aanpak op maat. Verschillende types gemeenten moeten andere doelstellingen halen. Luc Goeteyn: “Met de Belfius-methodiek, die gemeenten indeelt volgens socio-economische factoren, stelden we clusters van vergelijkbare gemeenten op. Elke cluster krijgt aangepaste doelstellingen. In 2017-2018, als de nieuwe Belfius-cijfers beschikbaar zijn, evalueren we de indeling van de gemeenten. Pas daarna worden de doelstellingen bindend.”

Wie mag straks welk afval inzamelen? En kunnen de gemeenten het gevraagde ‘maatwerk’ zelf invullen? Je leest het in het nieuwe nummer van OVAM.link.

©2015 PANTAREIN
Martelarenlaan 9 | B-3150 Haacht | België