Geneesmiddelen en chemicaliën van topkwaliteit blijven maken en tegelijk de kosten en het energieverbruik drukken: die uitdaging houdt de farmaceutische industrie en de fijnchemie bezig. De januari-editie van VITO Vision richt de spots op door VITO gepatenteerde membraantechnologie: die kan het energieverbruik meer dan halveren.

 

Om rendabel te blijven, moeten de chemische en de farmaceutische sector zichzelf heruitvinden. VITO ontwikkelt technologieën die dat proces versnellen. De kennisinstelling legt zich onder meer toe op procesintensificatie: het efficiënter en duurzamer maken van processen. Een laag verbruik van energie en andere hulpbronnen staat daarbij centraal.

Klassieke scheidingsprocessen zijn goed voor 40 tot zelfs 70 procent van het energieverbruik in chemische bedrijven. Dankzij membraantechnologie kunnen energiekosten met 50 à 90 procent verlaagd worden. Organische Solvent Nanofiltratie (OSN) is bijvoorbeeld een interessante evolutie binnen de membraantechnologie, die bijdraagt tot duurzamere chemische processen.

Functionele membranen

Een van VITO’s paradepaardjes is FunMem®, een nieuwe generatie functionele membranen. FunMem® maakt scheidingen mogelijk op basis van affiniteit en niet enkel op basis van grootte. Een interessante toepassing is het verwijderen van onzuiverheden uit zogenaamde Actieve Farmaceutische Ingrediënten of API’s. Een ander voorbeeld is het afscheiden van katalysatoren uit het productieproces, zodat hergebruik mogelijk wordt. Zo is VITO erin geslaagd om het kostbare edelmetaal palladium te recupereren, een veelgebruikte katalysator in de chemische industrie.

Meer weten over procesintensificatie, onderzoek naar het toekomstige energiesysteem bij VITO/Energyville of VITO’s allereerste business games? Lees er alles over in het nieuwe nummer van VITO Vision!

©2015 PANTAREIN
Martelarenlaan 9 | B-3150 Haacht | België